Aandelenmarkt

“Bitcoin was created to serve a highly political intent, a free and uncensored network where all can participate with equal access.”

– Amir Taaki

Wat is Bitcoin?

opengraph.png

Bitcoin

Bitcoin is uitgevonden in 2009 door een persoon of groep van personen onder de schuilnaam Satoshi Nakamoto. Tot op vandaag is de echte naam van Satoshi onbekend. Bitcoin is een virtuele currency, om het simpel te zeggen een stukje computercode met een waarde. Het belangrijkste aan Bitcoin is dat het gedecentraliseerd is, dit wil zeggen dat er bijvoorbeeld geen land of centrale bank eigenaar is of het uitgeeft. Dit betekent natuurlijk ook dat je nergens terecht kan met een eventueel probleem, zoals bijvoorbeeld een transactie naar een fout Bitcoin adres.

Er zullen maximum 20.999.849,9769 Bitcoins ooit in omloop zijn in de wereld. Deze Bitcoins worden 'gemined' door 'miners' met een krachtige computer en grafische kaart die ingewikkelde berekeningen oplossen. Deze berekeningen worden doorheen de jaren steeds moeilijker en moeilijker waardoor het nog een hele tijd zal duren voor alle Bitcoins daadwerkelijk gemined zijn. Het minen maakt het ook mogelijk voor de gebruikers van Bitcoin om transacties te doen en de miners ontvangen hiervoor dan een minimale beloning. Een Bitcoin kan opgesplitst worden in maximaal 100 miljoen deeltjes, de kleinste eenheid van Bitcoin noemen we een satoshi (genaamd naar de uitvinder van Bitcoin). 1 satoshi is dus 1/100.000.000 van een volledige Bitcoin.

Elke Bitcoin transactie ooit wordt opgeslagen op de blockchain. Deze blockchain is voor iedereen ter wereld beschikbaar en is dus volledig transparant. Op deze manier kan je exact zien van waar en naar waar elk stukje Bitcoin verstuurd wordt. Natuurlijk zijn Bitcoin adressen anoniem, dus tenzij je iemand zijn wallet adres kent wordt iemand zijn persoonlijke transacties volgen al wat moeilijker. Deze blockchain wordt ook niet bijgehouden op 1 centrale computer, maar over duizenden computers verspreid over de hele wereld. Dit maakt de blockchain minder kwetsbaar voor eventuele aanvallen van hackers.

Cryptomunten en altcoins

 

De Bitcoin is dus een cryptomunt, maar natuurlijk niet de enige. Andere cryptomunten worden ook wel altcoins genoemd, alternatieve munten dus. Meer bekendere altcoins zijn Ethereum, Litecoin, Dogecoin, Cardano, Solana, ...

Elke altcoin heeft zijn eigen doel en nut en daarom is het belangrijk eerst wat onderzoek te doen naar een munt alvorens een aankoop te doen. Het voordeel van veel altcoins is dat ze vaak nog een relatief lage marktkapitalisatie hebben, en er dus nog veel ruimte is om te stijgen in waarde en beleggers winst op te leveren. Natuurlijk is het steeds goed oppassen want niet achter elke altcoin zit een goed project. Do your own research is de boodschap!

Bewaren in wallets en staking

 

Bitcoin en andere cryptomunten bewaar je in een wallet. Wanneer jij een munt aankoopt op een exchange zal deze exchange een wallet voor jou aanmaken. Dit is zeg maar je persoonlijke rekening waar je crypto kan verzenden en ontvangen. Opgepast: elke munt heeft een afzonderlijke wallet. Het versturen van een cryptomunt naar de wallet van een andere cryptomunt zal bijna altijd zorgen voor het verlies van het verzonden bedrag.

Er bestaan dus online wallets (munten bewaren op de exchange), maar ook offline wallets. Crypto investeerders die met grotere bedragen gaan aankopen verkiezen het vaak om hun munten te bewaren in een offline of cold wallet. Dit is een stukje hardware, wat je kan vergelijken met een usb stick, waar je een wallet op aanmaakt en daar je munten heen stuurt. Waarom? Met een cold wallet ben je zelf voor honderd procent verantwoordelijk voor je munten en kom je niet in gevaar wanneer een exchange op een of andere manier toch gehackt zou worden. Je bent in het bezit van je eigen private keys van je wallet. De betere exchanges houden het grootste deel van hun reserves trouwens ook op cold wallets uit veiligheidsoverwegingen, dus je munten bewaren op een exchange zou al bij al wel veilig moeten zijn. Voorbeelden van deze cold wallets die u zelf kan aankopen zijn de Ledger en de Trezor hardware wallets.

Sommige exchanges zoals Bitvavo en Binance bieden sinds kort ook staking aan op hun platform. Dit betekent dat je net zoals bij de bank beloond wordt voor het bewaren van je cryptomunten op hun platform. Maar in tegenstelling tot bij de bank kan dit wel degelijk iets opbrengen, bij sommige munten kan je tot wel 10% aan jaarlijkse interest ontvangen. Bovendien wordt dit dagelijks of wekelijks uitbetaald, waardoor uw crypto balans exponentieel kan groeien.

Waar aankopen?

Ben jij overtuigd van de toekomst van Bitcoin en blockchain technologie en ben je klaar om jouw eerste crypto aankoop te doen? Neem dan zeker eens een kijkje op de pagina 'Hoe Bitcoin kopen?' door hier door te klikken of in de menubalk bovenaan. Wij stellen onze persoonlijke keuze voor van exchanges voor beginners, met bovendien een mooie aanbieding voor nieuwe gebruikers.